[Terkini]

Kos Bersalin RM55,000, Mahu Pegang Bayi Kena Caj Lagi RM160

loading...


UTAH: Seorang lelaki terpaksa membayar caj tambahan sebanyak RM160 di Hospital Utah Valley di Provo kerana memegang dan meletakkan bayinya yang baru saja dilahirkan secara pembedahan di atas dada isterinya, lapor New York Times.

Ryan Grassley berkata pada mulanya beliau tidak ambil serius dengan caj yang dimasukkan dalam bil hospital sebagai “sentuhan kulit ke kulit selepas pembedahan” itu dan memuat naik gambar isteri dan bayinya ke Reddit pada Isnin.

Tetapi, kisahnya itu dengan cepat mendapat perhatian dan setakat ini menerima 11,600 komen pengguna serta menjadi “muka depan” di Internet menerusi lebih 6,000 undian.


Post di Reddit itu menyebabkan ramai yang marah dan kecewa dengan bil perubatan yang tersembunyi dan tidak dijangka, lapor akhbar berkenaan.

Ryan, 37, dari Spanish Fork di sini, dalam postingnya berkata bayi lelakinya lahir pada 4 September dan ketika isterinya sedang melahirkan, mereka ditanya adakah mahu memegang bayi yang baru lahir itu selepas pembedahan selesai.Selepas pembedahan selesai, Ryan memegang bayinya yang diletakkan di antara leher dan dada isterinya, sementara seorang jururawat mengambil gambar itu.

Mereka kemudian dikenakan bayaran kerana memegang bayi dan merakamkan gambar berkenaan.

Sementara itu, jurucakap hospital berkenaan, Janet Frank dalam satu kenyataan berkata caj itu bukan untuk sentuhan kulit ke kulit, yang menjadi amalan hospital untuk meningkatkan keakraban ibu dan bayi serta penyusuan badan.

Janet berkata caj itu dikenakan kerana seorang jururawat tambahan diperlukan di bilik pembedahan sementara pasangan ibu bapa itu memegang bayi mereka yang baru lahir.

Katanya, kehadiran jururawat itu diperlukan untuk memastikan kedua-duanya ibu dan bayi kekal selamat.

“Hanya dalam kes kelahiran secara pembedahan jururawat tambahan dibawa ke dalam bilik pembedahan,” kata kenyataan itu.

Apabila post di Reddit semakin mendapat perhatian, Ryan menjelaskan beliau dan isterinya tahu kos melahirkan akan meningkat dengan jumlah keseluruhan bil termasuk pembedahan ialah RM54,827.

“Kami tahu bil akan tinggi dan menyediakan simpanan yang mencukupi. Semua yang terlibat dalam proses kelahiran bayi kami sangat hebat, dan kami mendapat pengalaman yang positif. Kami hanya rasa lucu melihat caj itu dalam bil hospital,” katanya.

Sumber : FMT
loading...
Kos Bersalin RM55,000, Mahu Pegang Bayi Kena Caj Lagi RM160 Kos Bersalin RM55,000, Mahu Pegang Bayi Kena Caj Lagi RM160 Reviewed by The Vex Media on 5:24:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan