[Terkini]

5 Teknik Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai

loading...
Japanese boys laughing
Rakyat negara matahari terbit sememangnya terkenal dengan sikap rajin, berdisiplin dan bijak.
Sudah tentu ajaran dan didikan dari ibu bapa mereka semenjak kecil menjadi pendorong utama kepada pembesaran anak-anak yang bijak.
Perkongsian tip Bagaimana Orang Jepun Mendidik Anak Mereka?  dari Baharuddin Mohamed dilaman Facebooknya sangat menarik untuk dijadikan panduan dalam mendidik anak-anak.

1. Teknik Rangsangan Otak

5 Teknik Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai3

Mereka menggunakan teknik merangsang otak kanan. Otak kanan adalah lebih kreativiti, otak kiri adalah cenderong kepada kira-kira dan fakta.
Bila anak kita mula nak tidur ayam, cakap pelahan pada mereka ” mama sayang adik , adik anak yang hebat”. Berikan perkataan yang positif pada mereka. Anak-anak ini akan menyimpan memori imeginasi.

2. Biarkan mereka bermain

5 Teknik Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai4

Biasakan anak bermain warna dan melukis dikertas, bermain tanah liat, menggunting kertas. Biarkan mereka conteng kerana proses ini merangsang otak kanannya. Ada kajian yang menunjukkan penggunaan penyepit ketika makan oleh bangsa cina dan jepun membolehkan menambah rangsangan pada otak kanan anak-anak. Tak salah ikut benda yang baik. Kayu penyepit sebenarnya mengaktifkan kerja tangan sekaligus merangsang otak kanan anak-anak ini.

3. Marahlah, tapi jangan tengking

5 Teknik Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai2

Jangan marah dengan menengking anak-anak kerana semuanya akan disimpan melalui otak kanannya. Orang kita selalu dengar perkataan “jangan” , jangan itu, jangan ini….sehingga anak-anak itu takut mencuba perkara yang baru. Akhirnya sampai besar mereka sukar bercakap di khalayak.

4. Teknik imaginasi


Isteri saya selalu menggunakan teknik imaginasi. Perasan tak anak kita selalu cerita perkara dalam imaginasi nya. Layankan. Selalukan bercerita dengan mereka dan minta mereka sambungkan cerita itu. Cerita itu akan jadi merapu dan mengikut imaginasi mereka. Sebenarnya baik untuk melatih otak kanan mereka.

5. Teka-teki

5 Teknik Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai5

Satu teknik lagi adalah selalu bermain teka-teki atau masukkan barang dalam kotak dan minta dia teka apa barang dalam kotak itu. Membuatkan mereka mula berfikir dan mengaktifkan otak kanan.
Jika selama ini kita mungkin tidak pernah melakukan perkara diatas, mulai hari ini boleh mula amalkan dan lihat bagaimana reaksi anak. Jangan marah-marah anak kerana mereka dalam proses mengenal dan belajar, jadi why so serious? Semoga bermanfaat. – CARI Infonet
Sumber – Baharuddin Mohamed
loading...
5 Teknik Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai 5 Teknik Orang Jepun Didik Anak Mereka Supaya Cepat Pandai Reviewed by Mister Haqi on 11:54:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan