[Terkini]

9 Benda Yang Sebenarnya Lebih Kotor Daripada Mangkuk Tandas Rumah Anda

loading...


Mengikut kajian para saintis, terdapat tempat yang lebih kotor dari mangkuk tandas di rumah anda, sebahagian daripada kita tidak menyedarinya. Berikut adalah senarai tersebut :

1) Sinki Dapur – Kebanyakan berfikir sebaliknya, tetapi dapur mungkin menjadi tempat yang tercemar di rumah anda. Biasanya terdapat 500,000 bakteria setiap inci persegi dalam lubang sinki sahaja.

2) Suiz Lampu / Kipas – Selama bertahun-tahun tangan kotor anda menyumbang kepada 217K bakteria per inci persegi.

3) Tombol Pintu – Seperti yang anda tahu, tangan adalah salah satu bahagian tercemar. Menyentuh tombol pintu, yang juga jarang dibersihkan.Kuman dan bakteria dari orang lain yang telah menyentuh tombol itu berpindah ke tangan anda.

4) Keyboard Komputer – Pastikan sembura keyboard anda dengan udara mampat dan lap bersih dengan kain dan detergen ringan. Dalam satu kajian rawak daripada 33 keyboard, empat daripadanya dikategorikan “Merbahaya untuk kesihatan”.

5) Wang/Duit – Pesuruhjaya Kajian Kesihatan mendapati 135.000 bakteria daripada satu not kertas dan purata 126.000 dari yang lain. Pastikan anda membasuh tangansetelah mengendalikan wang yang banyak.

6) Span Basuh Pinggan – rekahan dalam span membuat ia sukar untuk membunuh dan membasmi bakteria dan kuman.Pengguna span secara umumnya hanya memindahkan bakteria dari satu tempat ke tempat lain. Cara yang mudah untuk membersihkan span adalah, panaskan dalam microwave lebih kurangsaat 60, dan ia akan menghilangkan bau juga.

7) Pemegang Pintu Peti sejuk – Seperti knob pintu , pemegang pintu peti ais juga diguna oleh semua penghuni rumah.

8) Telefon bimbit – Ia begitu digunakan secara meluas , mengikut kajian ianya mempunyai 18 kali ganda kuman dan bakteria berbanding tempat duduk tandas.Bersihkan dan menggunakan tisu antibakteria.

9) Alat Kawalan Jauh TV – SARS, MRSA dan VRE antara bakteria yang mudah dipindahkan oke remote TV. Yang paling mengelikan ialah remote TV Hotel, pastikan anda balut ia dalam plastik semasa penginapan anda di mana-mana hotel.

Kesimpulannya, anda bolehlah bersihkan kesemua 9 benda ini secara berkala kerana biasanya ketika membersihkan rumah pun kita akan biarkan 9 benda ini sebab kita merasakan ianya adalah sentiasa dalam keadaan bersih.
loading...
9 Benda Yang Sebenarnya Lebih Kotor Daripada Mangkuk Tandas Rumah Anda 9 Benda Yang Sebenarnya Lebih Kotor Daripada Mangkuk Tandas Rumah Anda Reviewed by Mister Haqi on 10:01:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan