[Terkini]

‘Amir Suka Tengok Ore Kelate Meniaga, Siang Buat Keja Lain, Malam Meniaga’

loading...


Suami saya kata , nk buat bisnes tak payah berguru , pergi seminar atau dengar talk pun boleh meniaga . Saya akui , mmg benar .
Dia byk bg nasihat , cerita pengalaman die bekerja dgn tokey lama dia sampai la sekarang walaupun suami saya dah ada bisnes sendiri , hubungan dia dgn tokey lama terap akrab .

Kita nk berniaga mmg kena ade ilmu , kena berani ambil risiko , sbb kita tak tahu kemudian hari mcm mana . Sama ada untung atau rugi .
Alhamdulillah, dah 3 tahun suami dgn bisnes nya sendiri , inshaAllah ade rezeki saya nk jadi mcm dia .
Seriously , suami saya tak minat membaca . So dari situ saya dapat tahu , knp dia boleh berjaya walaupun tanpa ilmu perniagaan yg byk , sebab suami saya suka perhatikan seseorg tu meniaga mcm mana . Die suka mengkaji sesuatu .
Bukan nk kata dia hebat , tp dia luar biasa . Die cukup suka bila balik ke Kelantan , suka tgk org Kelantan berniaga walaupun hanya menjual Nasi Berlauk Air Dingin di tepi jalan .
'Amir Suka Tengok Ore Kelate Meniaga, Siang Buat Keja Lain, Malam Meniaga'

Jenuh dia kaji , hehehe .
‘Amir suka tgk org Kelate meniaga, siang buat keja lain, malam meniaga’
‘Tengok tu sayang , sepanjang jalan ade jer org meniaga, org Kelantan nie mmg rajin meniaga eh’
Tapi kalo ikutkan betul jugak , nk meniaga tak payah pergi dengar talk , seminar atau ceramah . Yg penting kena tahu ilmu dan rajin bertanya pada org yg dah berjaya .
Maksud segi berjaya tu , bukan nya org tu meniaga  hari nie minggu depan dapat untung terus beli BMW 5 series tapi cari org yg berjaya kekalkan hasil jualan dia untuk terus maintain sampai bila – bila .
Suami saya selalu pesan , kita nk buat sesuatu jgn ikut org , sbb kita tahu sampai mana diri kita mampu . Org lain kita tak boleh baca .
'Amir Suka Tengok Ore Kelate Meniaga, Siang Buat Keja Lain, Malam Meniaga' 3

Siapa kata bila berniaga nie tak penah tak rugi ?? Tipu lah . Tapi itu lah lumrah kehidupan & perniagaan. Ada hari ok , ada hari tak ok .
Mcm saya sendiri , pengalaman saya , sy mmg zero bab bisnes sedangkan abag long saya ade kedai tayar DUNLOP sendiri di Pengkalan Chepa .
Bila kenal dgn suami , dia selalu bawak saya pergi tempat dia meniaga , dari situ saya dpt tgk cara dia melayan karenah custsomer , macam – macam hal !
Bila meniaga face to face nie lagi seronok sebenarnya , sbb kita boleh deal dgn customers depan – depan , boleh tawar menawar , haaa time nie lah kita boleh keluarkan skill – skill yg ada untuk pikat hati pelanggan kita .
Pendek cerita nk meniaga tak perlu ikut kata org , apa yg org suruh kita buat , semua nya dtg dari hati kita sendiri .
Allah itu sentiasa ada , percaya pada rezeki sendiri . Jangan terlampau taksub sgt dengan kejayaan org lain , tapi apa yg terbaik belajar utk cari identiti diri sendiri utk org lain boleh mengenali siapa diri kita
loading...
‘Amir Suka Tengok Ore Kelate Meniaga, Siang Buat Keja Lain, Malam Meniaga’ ‘Amir Suka Tengok Ore Kelate Meniaga, Siang Buat Keja Lain, Malam Meniaga’ Reviewed by Mister Haqi on 4:09:00 PM Rating: 5

No comments