[Terkini]

Anak Bilionair Sahut Cabaran Bapa Untuk 'Survive' Di Tempat Asing Berbekalkan RM423

loading...


Seorang anak kepada bilionair terkenal India telah menyahut cabaran bapanya untuk menghabiskan masa cutinya dengan bekerja di Kochi untuk mengerti kesusahan kehidupan yang sebenar.

Jutawan yang berasal dari Gujarat, India itu merupakan pemilik kedai berlian yang bernilai Rs. 6000 crores iaitu RM3.6 bilion.

Jutawan itu telah mencabar anak tunggalnya, Dravya, 21 yang merupakan pelajar MBA di Amerika Syarikat untuk hidup diluar selama sebulan dengan tiga syarat iaitu; 

1. Dravya tidak boleh menggunakan nama atau pengaruh ayahnya untuk menyelesaikan sesuatu perkara.

2. Dravya tidak boleh bekerja di satu tempat lebih dari satu minggu

3. Dravya hanya dibekalkan dengan Rs.7000 iaitu RM423 sepanjang sebulan itu yang hanya boleh digunakan untuk kecemasan dan tidak boleh digunakan untuk membeli perbelanjaan harian."Saya mahu dia faham bagaimana orang miskin berhempas pulas untuk dapatkan kerja dan duit. Tak ada universiti yang boleh mengajar skil kehidupan ini melainkan pengalaman.", kata Savji Dholakia kepada Times of India menerusi telefon.

Dravya menerima cabaran itu dan dia dihantar ke satu kawasan yang dikenali sebagai Kochi; kawasan yang sangat asing bagi Dravya memandangkan penduduk di Kochi menggunakan bahasa Malayalam dan Dravya menggunakan bahasa Hindi untuk berkomunikasi.Lebih teruk, Dravya cuma membawa tiga helai pakaian ke Kochi dan juga Rs 7,000 sebagai wang kecemasan.

"Selama lima hari saya tidak ada kerja atau tempat untuk tinggal. Saya sangat kecewa kerana saya ditolak untuk bekerja sebanyak 60 kali, memandangkan tidak ada seorang pun yang kenal saya di sini.

"Saya faham perasaan apabila ditolak dan betapa bernilainya sesebuah pekerjaan", kata Dravya, yang menipu bos-bosnya di Kochi dengan berkata bahawa dia datang dari keluarga yang miskin di Gujarat.

Dravya mendapat kerja pertamanya di sebuah kilang roti di Cheranelloor. Kemudian dia bekerja di sebuah pusat panggilan telefon, sebuah kedai kasut dan juga McDonalds.

Hasil dari titik peluhnya selama sebulan, Dravya berjaya memperoleh Rs 4,000 (RM242).

"Sebelum ini saya tidak pernah risau tentang duit dan di sini saya terpaksa bersusah payah untuk mendapatkan makanan Rs 40 (RM 2.50). Saya juga perlukan Rs 250 (RM15) sehari untuk membayar tempat tinggal", kata Dravya yang sudah kembali ke rumahnya pada Selasa.
loading...
Anak Bilionair Sahut Cabaran Bapa Untuk 'Survive' Di Tempat Asing Berbekalkan RM423 Anak Bilionair Sahut Cabaran Bapa Untuk 'Survive' Di Tempat Asing Berbekalkan RM423 Reviewed by Mister Haqi on 12:37:00 PTG Rating: 5

Tiada ulasan