[Terkini]

Cara Mudah Servis Aircond Di Rumah Anda Hanya 10 Minit

loading...


Dengan musim panas ini sudah pasti kita inginkan kesejukan di tempat tinggal kita. Salah satu alat memberikan kita kesejukan dan nyaman adalah Aircond.

Cuaca yang panas dan kering ini akan menyebabkan habuk-habuk lebih banyak beterbangan dan sudah pasti ia akan menyebabkan penapis penyaman udara anda lebih cepat tersumbat.

Jadi apa perlu anda lakukan? kami sertakan tips yang telah dikongsikan oleh page Malaysia D.I.Y iaitu kaedah asas untuk servis serta meningkatkan semula keupayaan penyaman udara anda seperti sedia kala. Hanya perlukan 10 minit sahaja.

Barang asas. Berus dan air paip.

1. Buka cover indoor unit.
2. Tarik penapis keluar.3. Ketuk2 penapis untuk keluarkan habuk.
4. Berus dengan berus perlahan2. Sekiranya jenis plastik boleh dibasuh guna air sabun.5. Jika ada habuk pada coil gunakan berus lembut untuk buang habuk.
**Ini kipas belah dalam rumah. Bila on aircond off dekat suis plug atau main suis aicond tu supaya cover dia tak tertutup. Baru boleh nampak kipas ni.

6. Pasang semula penapis.


7. Untuk meningkatkan tiupan angin berus perlahan2 pada kipas blower.


8. Pergi keluar rumah. Pasangkan air kuat pada paip getah panjang. Pancutkan air pada sirip2 dan kipas outdoor unit sehingga air yang turun menitik menjadi jernih.


Sekiranya masih tidak sejuk mungkin gas sudah kurang dan perlu ditambah. Perlu memanggil technician.kena bayar la ye yang tu.
loading...
Cara Mudah Servis Aircond Di Rumah Anda Hanya 10 Minit Cara Mudah Servis Aircond Di Rumah Anda Hanya 10 Minit Reviewed by Mister Haqi on 10:51:00 PG Rating: 5

Tiada ulasan