[Terkini]

Jangan Cari Pasangan Yang Berniaga Online!

loading...
Jangan Cari Pasangan Yang Berniaga Online!
Ramai tak tahu peniaga online punya perangai. Terutama yang baru nak mula berniaga secara online:
  • Tengok TAB / SMARTPHONE sepanjang masa.
  • Kat rumah layan phone/tab ,
  • Keluar rumah pun layan phone/tab ,
  • Tengah makan pun tengok phone/tab ,
  • Mana mana pun tak habis habis tengok phone/tab .
Korang boleh tahan ke ?
Nak sembang pun dengar tak dengar jer. Cakap apa dia jawab Haaa… Okk…Yaaa..AAhh..

Menyampah…KAN ?
Saya nak cerita kat korang ni, baca baik baik. Peniaga online dah memang kerjanya bergantung pada gadget seperti tab,smartphone atau laptop.
Dia duk ngadap benda tu untuk cari rezeki. Tahu tak dia duk tahan mata tu ngadap smartphone tu untuk cari pelanggan.
Terpaksa tahan duduk kerusi lama lama ngadap laptop semata nak cari idea pemasaran. Terpaksa check henpon setiap masa takut pelanggan ada message ke whatsapp ke , nanti lambat balas tak jadi beli .
Bukan sengaja nak abaikan sekeliling, bukan ketagih nak layan internet, bukan macam orang duk bergosip dalam group whatsapp, Bukan dan bukan dan bukan.
Dia sedang usaha cari rezeki kerana itu adalah pekerjaan nya sekarang. Ada yang sampai sakit belakang duduk lama lama.
Ada yang sampai rabun mata tengok laptop lama lama. Sampai tak boleh tidur sebab fikir apa nak buat esok, apa perancangan pemasaran nak buat , nak jual apa lagi dan macam macam .
Inilah pengorbanan mereka sepanjang mencari rezeki tetapi mengapa hanya nampak yang negatif saja.
“Asyik tengok phone jerrrr….”
“Eleh orang lain niaga online gak , takde sampai macam tu”
Orang lain tu siapa ?
Kalau dah baru berniaga online , memang banyak ngadap laptop/smartphone punya .
Nak cari ilmu secara online, study market, validate produk, test iklan, cari group nak buat pemasaran, fikirkan ayat nak iklankan barang, cari cara nak buat itu, nak buat ini.
Kalau cerita nanti tetap takkan faham punya. Kalau lah pasangan anda tu peniaga online ,
bawa bersabar banyak banyak yer.
Beri sokongan pada dia. Memang akan sakit hati sebab banyak ngadap gadget.
Berilah masa pada mereka untuk bina perniagaan. Peringkat permulaan dan perkembangan perlu pengorbanan.
“Tension tau, siang henpon, malam henpon, langsung takde masa.”
Takkan lah setiap hari camtu, mungkin kebanyakkan hari akan lalui begitu .
Adat orang berniaga, terutama online, kedainya di buka 24 jam.
Baru je nak berniaga, tak mampu nak upah orang, sendiri buat semuanya.
Jadi banyak lah masa kena uruskan ‘kedai’ tadi. Serupa juga kalau berniaga buka kedai kat luar. Silap silap langsung terus takde masa. Pagi ke pasar tani , petang pula kejar nak buka di pasar malam. Balik rumah penat, tidur. Esok sambung balik niaga. Kan?
Bezanya dia berniaga online ada depan mata tu, ada kat rumah. Kalau ada apa apa boleh je dia stopkan online tu.
“Ada dengan takde sama je kalau duk ngadap phone tu”
Nak bagitau, dulu saya kerja makan gaji. Kerja selalu kena roadshow 2-3 hari . Setiap minggu ke sana sini. Tapi biasanya pasangan tak bising sebab tau kita kerja kan.
Takde kat rumah kena keluar outstation, tak apa. Tahu hujung bulan dah tentu bergaji. Boleh pula berkorban biarkan sampai 2-3 hari takde depan mata.
Bila saya berniaga online ini saya tak pernah tinggalkan keluarga kalau kemana mana. Sentiasa bersama, kan sweet tu. (sweet apa kalau ngadap phone je)
Dia ada kat rumah, ngadap phone bukan saja saja.
  • Pelanggan PM nak kena balas
  • ada yang bertanya itu ini
  • ada yang perlukan itu ini
  • berniaga ini perlu pantas
  • lambat sedikit nanti tak jadi beli
Kan rezeki untuk keluarga yang dicari? Cuba suruh dia jangan online seminggu. Lepas tu kalau ajak beli barang dapur dapat telur sepapan saja jangan merungut pula .
Dah nama nya berniaga online, tak online tak masyuk ler.
  • janganlah marah pasangan anda
  • jangan sentap dengan mereka
  • kasihanilah mereka
  • bertungkus lumus cari rezeki dengan cara begitu
  • mereka itu belum dapat rentaknya
  • belum dapat sistem yang boleh bantu susun masa mereka
  • mereka sedang mencari dan sedang binanya ,
InsyaAllah satu hari perniagaan mereka boleh berjalan tanpa perlu mereka ngadap phone lagi.
Tapi bukan sebulan dua boleh berjaya. Berilah sokongan pada suami atau isteri anda yang berniaga online. Memang ada ketika terabai jua tanggungjawab pada keluarga, bukan sengaja dan kehendak mereka .
Ada perkara tak boleh nak kita cerita untuk di fahami. Berniaga bukan setakat jual beli. Banyak perkara yang kena usaha. Berdoalah agar mereka berjaya dalam perniagaannya. Mereka berusaha untuk keluarga. Bukan saja saja.
Orang berniaga memang sangat kental. Siapa kata berniaga online ini mudah? Boleh ler fikir fikir balik kalau nak ceburi bidang ni yer.
Kepada yang berniaga online, betul ke asyik tengok phone je?
loading...
Jangan Cari Pasangan Yang Berniaga Online! Jangan Cari Pasangan Yang Berniaga Online! Reviewed by Mister Haqi on 12:16:00 PM Rating: 5

No comments